Rasai Keenakan Makanan Thai di Banngkok Street Food, Setapak Kuala Lumpur

Sawadee ka. Sabaidee mai? Bagi yang ada dalam friend list saya di Facebook, anda pasti perasan yang saya ni adalah seorang peminat Thai Lakorn, ataupun dalam Bahasa Malaysia, peminat drama dari Thailand. Boleh dikatakan bahawa saya amat suka drama Thailand, terutamanya Lakorn genre romantik. Antara Thai Lakorn yang menjadi kegilaan saya sekarang adalah ‘Piang Chai Kon Nee Mai Chai Poo wised’, ‘Ab Ruk Online’, ‘Sood Sai Pan’ dan ‘Roy Leh Sanae Rai. Tidak seperti drama Asia yang lain, Thai Lakorn agak unik dalam erti kata bahawa ia tidak sentiasa mempunyai penghabisan yang bahagia. Thai Lakorn juga sering menampilkan makanan Thai yang lazat dan tempat-tempat pelancongan do Thailand yang menarik di dalam adegan drama mereka. Drama mereka seringkali membuat saya terliur.

Saya pernah pergi ke Thailand dua kali sahaja. Sekali semasa pernikahan saya dan sekali lagi pada dua tahun lepas, iaitu semasa menyambut ulang tahun perkahwinan saya dengan suami saya. Kami melawat daerah Songkla dan Hadyai. Kedua-dua daerah ini kaya dengan makanan jalanan yang murah. Kami tidak mempunyai banyak masa untuk mencuba segala-gala yang ditawarkan disebabkan oleh kekangan masa, tapi tak apalah, di Malaysia juga terdapat banyak restoran yang menawarkan makanan Thai yang enak. Antaranya adalah Banngkok Street Food di Setapak, Kuala Lumpur.

Banngkok Street Food terletak di Platinum Walk, Setapak Kuala Lumpur. Restoran ini menawarkan pelbagai jenis makanan Thai asli, terutamanya makanan yang biasa dijual di kaki jalan di Thailand.

Berikut saya kongsikan apa yang telah saya dan keluarga saya telah cuba di restoran ini tempoh hari:

 photo IMG_4274_zpsvg6ggfdj.jpg

Crispy Chicken Skin. Hidangan ini sebenarnya adalah kulit ayam yang digoreng secara ‘deep fry’ dan dihidangkan bersama sos Thai manis dan pedas. Sesuai dimakan sebagai snek ataupun dengan nasi putih.

foto IMG_4267_zpsqzmvc7im.jpg

Krapow Vs. Nachos. Nachos yang dihidangkan dengan ayam selasih cincang. Elok untuk mereka yang suka pembuka selera pedas.

foto IMG_4307_zpsojpidcz7.jpg

Crispy Popeye adalah bayam, dicelup dalam adunan yg terbuat dari tepung dan digoreng ranggup. Pembuka selera yang enak sekali.

foto IMG_4281_zpsfemrzxqk.jpg

Khanum Jeen Laksa sememangnya lazat.

foto IMG_4275_zpssk70m6h1.jpg

Mee Celup tiga jenis mi, mi beras nipis, mi beras tebal dan mi segera. Sup mempunyai petunjuk kuat herba dan rempah dan semua sama-sama baik pada lelangit.

foto IMG_4285_zpsiyy0bgop.jpg

Khao Mok Kai, sejenis nasi briyani Thai

foto IMG_4301_zpsygimx0gf.jpg

Khao Pad Tomyam nasi goreng seafood tomyam

foto IMG_4292_zpsoz7kenp6.jpg

Siakap Kaeng Som ikan siakap kukus dengan sos asam pedas. Enak dimakan dengan nasi putih.

foto IMG_4289_zpsq9an8dno.jpg

Siakap Krung Thai ikan siakap ini digoreng ranggup dan dihidangkan dengan sos serai. Hidangan yang mesti cuba di Banngkok Street Food Setapak.

foto IMG_4295_zpsemkasmdb.jpg

Tomyam Super Banngkok sangat pedas tapi sedap.

foto IMG_4296_zps4cielhej.jpg

Tom Kha Gai adalah sejenis sup ayam berlengkuas. Enak dimakan dengan nasi dan roti.

foto IMG_4302_zpswuo0lj1n.jpg

Kai Dow Kra Paw, hidangan daging lembu cincang dengan selasih dan telur goreng biasanya boleh didapati di gerai-gerai jalanan Thailand. Ia biasanya dihidangkan dalam mangkuk kecil dengan nasi putih kukus untuk mereka yang ingin sajian yang cepat di makan.

foto IMG_4304_zpsjm3tydkx.jpg

Ho ‘Mok Steam Seafood, amat disyorkan untuk pencinta makanan laut.

foto IMG_4315_zpsqq5rjjol.jpg

Yam Kai Dow. Suka hidangan telur? Salad telur rangup ini adalah untuk anda.

foto IMG_4329_zpsknxrtj6o.jpg

Yam Thai Mama Maggie adalah salad mi segera Thai. Pedas tetapi lazat.

foto IMG_4337_zpsgrkkm9zn.jpg

Sweet Dessert, manisan pulut dihidangkan bersama ais krim vanilla ini amatlah lazat.

foto IMG_4361_zpsqp3my9bi.jpg

Banana Pancake. Pankek pisang goreng dan gula ini amat sesuai bagi penggemar makanan manis.

foto IMG_4349_zps5kg5diww.jpg

Red Ruby yang manis lagi sejuk ini antara minuman pencuci mulut yang amat sedap sekali.

Secara keseluruhannya pengalaman kami di restoran ini adalah amat indah. Kami merasakan seolah-olah berada di Thailand dan pastinya kami akan pergi ke restoran ini lagi di masa akan datang

Maklumat lanjut mengenai restoran ini tertera di bawah:

Banngkok Street Food

Setapak 56-G, Platinum Walk, No.2, Jalan Langkawi, Kuala Lumpur, 53000
halaman Facebook: https://m.facebook.com/BANNGKOK/
Waktu operasi: 12:00pm-11:30pm setiap hari

Nota kaki: Penulisan dan simpanan backup bagi article ini diperkasakan oleh pelbagai gadget Pendrive. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk Pendrive, klik pautan ini: https://www.pendrive.com.my/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.