Okonomi Restaurant, Publika KL

Adakah anda seorang peminat makanan Jepun? Jika anda adalah peminat makanan dari negara matahari terbit itu, anda pasti sukakan apa yang Restoran Okonomi hidangkan.

foto IMG_0614_zps1stsn2lf.jpg

Berpusat di Publika, Kuala Lumpur, restoran ini menawarkan pelbagai jenis makanan Jepun. Apa yang unik tentang restoran ini adalah ia membolehkan anda untuk bermain dan bereksperimen dengan makanan kerana anda boleh membuat sushi gulung ‘maki’ anda sendiri.

Kami telah mencubanya dan di sini saya berkongsi dengan anda apa yang kami telah cuba tempoh hari:

foto 20161016_183609_zpsfgjmv9vl.jpg

Susunan sushi yang bakal disesuaikan mungkin agak rumit bagi sesetengah pengunjung, tetapi jangan bimbang. Kakitangan di restoran ini sedia membantu dalam membimbing anda dalam menghasilkan sushi anda sendiri. Pada dasarnya, apa yang anda perlu lakukan adalah hanya pilih pangkalan nasi putih atau brown rice dengan rumpai laut atau bungkusan soya, kemudian pilih saiz roll anda – enam keping ‘kecil’ (RM13.90 ++) terdiri daripada tiga tampalan biasa (isi premium  dalam surcaj RM5 ++),  satu topping & satu sos, manakala ‘medium’ (RM16.90 ++) mempunyai empat inti & ‘besar’ (RM19.90 ++) mempunyai lima. Anda juga boleh ‘tempurized’ pilihan anda apabila ia sudah dibungkus.

foto IMG_0727_zps1jllx3lz.jpg

Maki yang direka saya terdiri daripada nasi putih dengan bungkusan rumpai laut dengan tamago, ketam Hokaido dan ebi dan dilitupi dengan kepingan bonito serta sos mayo mentai. Saya membuat keputusan untuk tempurized sushi saya dan ia ternyata amat lazat dan rasa rasanya mengingatkan saya dengan hidangan cucur sotong ‘Takoyaki’ yang amat terkenal sebagai makanan jalanan di Jepun. Saya sebenarnya cukup terdorong untuk membuat set kedua tetapi akhirnya saya membuat keputusan untuk mencuba benda lain di dalam menu.

foto IMG_0725_zps2256bmeq.jpg

Sushi ini dihasilkan oleh suami saya. Dia lebih suka hidangan sejuk  dan ciptaannya mengandungi lebih bahan yang mentah dalam sebagai isi. Kalau tidak silap saya, dia memilih untuk mengisi sushinya dengan salmon, udang perap dan jeruk serta sos mayo and telur ikan. Saya ada rasa sedikit. Walaupun dia suka, tapi bagi saya kombinasi ini menghasilkan sushi yang agak pelik rasanya.

foto IMG_0663_zpsbt9vpsnx.jpg

Kawan kami juga cuba salad yang direka sendiri. Saya tidak dapat benar-benar ingat apa yang dia campurkan tetapi ia juga adalah gabungan yang cukup baik dan amat menyelerakan.

 photo IMG_0637_zpsxie7l5al.jpg

Ini adalah Avacado Prawn Salad yang saya pesan dari menu. Gabungan indah dan menyegarkan. Portion hidangan sangat besar dan amat mengenyangkan bagi mereka yang tidak makan banyak.

foto IMG_0730_zpsbdpnel5w.jpg

Soft Shell Crab Pasta . Ketam kulit lembut di goreng dengan sempurna dan pasta telah dibanjiri dengan kuah berperisa bijan. Hidangan ini tidak terlalu berat sebenarnya, dan sesuai bagi mereka yang mahu makanan yang mengenyangkan perut mereka.

foto IMG_0699_zpszv1sugyc.jpg

Sushi Chicken Burger agak mencabar untuk di makan kerana strukturnya, tetapi rasa burger ini enak sekali.

foto IMG_0741_zpszujk7tyh.jpg

Kami memesan 3 jenis pencuci mulut. Yang pertama adalah Matcha Anmitsu . Gabungan matcha ais berperisa lembut di sajikan dengan pes kacang merah amat segar sekali.

foto IMG_0742_zps44a3zchq.jpg

Matcha Lava Cake adalah ciptaan yang indah. Kek dibakar dengan sempurna dan apabila ia telah disudu, inti krim teh hijau meleleh dengan banyak sekali.

foto IMG_0745_zpslwvh7gyj.jpg

Chocolate Waffle juga menjadi kegemaran kami hari itu

Secara keseluruhannya, pengalaman makan kali ini amat menarik dan kami rasa konsep mix and match ini bagus sekali, terutama bagi pasangan yang tidak dapat mencapai persetujuan mengenai makanan dan ingin mencuba makanan yang mereka tidak pernah cuba sebelum ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai Okonomi, sila rujuk maklumat di bawah;

Okonomi
A4-G2-02 Solaris, Dutamas, No.1 Jalan Dutamas,
Publika KL.
Waktu perniagaan: 10 pagi – 11 malam setiap hari.

Nota kaki: Penulisan dan simpanan backup bagi article ini diperkasakan oleh pelbagai gadget Pendrive. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk-produk keluaran Pendrive, klik pautan ini: https://www.pendrive.com.my/

Leave a Reply just hertfordshire dating

This site uses Akismet to reduce spam. jw dating site.